hem / höstavgasning 2004

Höstavgasning 2004 - 49 hojar!

För tredje året i rad arrangerade vi vår höstavgasning i samarbete med TOMCC. 49 hojar, klarblå himmel, sval höstluft och vackra vägar. Läs Harrys reportage från Höstavgasningen 2004.


Verkligheten kommer ikapp oss

Efter cirka 1 200 mil i baken och en lång sommars erfarenhet från vardagstrafik börjar man inse vissa saker...

 • Man är en säker motorcyklist. Jag har slutat att bränna över Västerbron i 140 knyck. Jag har koll på trafiken och vilka som kör, jag hittar kepsar och gamla tanter på några fjuttiga nanosekunder. Jag vet när jag ska hålla höger fot och karda beredd att göra en tvärbroms.
 • Om en BMW står först vid ett rödljus så ställer jag mig inte framför honom. Han får bara noja och ska visa att han är snabbast.
 • På parkeringsplatser vet jag vilka som kommer att göra tvära girar utan förvarning.
 • Topzförbrukningen är nästan nere på noll eftersom jag lärt mig att stoppa in hörselskydden före snuset.
 • Det säger aldrig "klonk" i framgaffeln då skivbromslåset stannar upp, jag har redan tagit bort det. Och alla fickor i skinnjackan är stängda då jag drar väg.
 • Jag har lekt klart, jag har blivit seriös och jag är en god medtrafikant

...då inser jag det fruktansvärda...


MC-säsongen är över

Mina återigen nyvunna färdigheter är ingenting värda. De e dags att ställa in hojen å tjacka månadskort, eller tertiärkort, som det heter i Fjollträsk, räcker fyra månader.

Hur säkra vore inte vi hojåkare om det aldrig blev höst och vinter. Tänk om bilister hade samma dilemma som oss: "Ojojoj, nu har jag kört min V70 nästan tusen mil, dags att ställa in den i garaget, putsa och polera, sen kommer den fram om ett halvår, i oktober." Knappast troligt.

Årstidväxlingarna är vår fiende, men eftersom vi vet det så anpassar vi oss, så åk i år. Innan vi drar av på gasen helt och trycker upp skinnkläderna högst upp på hatthyllan så har vi en övning kvar:

 

Höstavgasningen

Där samlas vi trogna knuttar, oavsett väder, och vrider ur de sista krafterna ur våra maskiner innan det är dags för vinteruppehåll med buss, tunnelbana, fyrcylindrigt och annat obehagligt. Vi träffades lördag 25 september på Shell vid Lindhagensplan, för att med våra törstande maskiner ge oss ut på sommarens sista race.

 

Its the final countdown

Det var med en stor glädje vi såg dagens uppbåd samla sig, närmare femtio hojar stod på Shellmacken, ivrigt väntande på att få komma iväg. Ordförande Perre Dolk och hans högra hand, Roadcaptain Danne Berg, avslöjar att dagens åkning bär iväg mot Skokloster. Lite nervösa var vi då vi insåg att det var närmare femtio hojar som skulle ledas ut från macken, genom stan och sedan till Skokloster och tillbaka. Men på Triumphisters sätt gick det bra, ordning och reda äro vårt valspråk...tror jag.

Vi lämnade Lindhagensplan strax efter tio och körde norrut på E 4:an. Vid första rödljuset stoppade vi upp trafiken för att i samlad tropp komma upp på motorvägen. Sedan fick Dolken och jag gasa förbi allihopa igen för att ge fri väg förbi Sörentorp och Sollentuna Centrum.

Andra Triumphister hjälpte till att stoppa trafiken vid olika passager så att alla kunde glida förbi rödljus och taskigt belägna korsningar och rondeller på vår färd genom Norrviken, Stäket och Håbotibble.
Vägarna var torra, grusfria och lagom kurviga. Det var perfekta Trajavägar och det var en fröjd att komma i en klunga på så många hojar och både höra och känna mullret från våra engelska maskiner. Efter vägarna stod glada människor och vinkade åt oss som vore vi hjältar.

Inte ens bilisterna på höghastighetsvägarna surnade då de blev stoppade. De insåg säkert att de fick uppleva något unikt och att det skulle dröja innan de fick se något liknande igen.

 

Färdiga mackor och snabba ryck

Vi slapp regn och hade lagom med vind hela resan, lagom för att blåsa ner höstlöv över vår karavan då vi anlände till Skokloster, en tvättäkta höstavgasning med allt vad det innebär. Sista biten fram till parkeringen var på grus och sedan var det dags att parkera snyggt och prydligt. Vi hade förannonserat vår ankomst men det hade inte riktigt bitit på de som ansvarade för serveringen, tyvärr.

Vi hade nog förvänta oss lite färdiga mackor och snabba ryck men farten på caféet var nog den ordinarie, anpassad till en busslast pensionärer med hur mycket tid och beslutsångest som helst. En del sorters bullar och kakor var t.o.m. slut.

 

Fyrtionio hojar varav 31 Triumph

Nå i alla fall; vi räknade motorcyklar och hittade 31 Triumph, nån HD, några BSA och Norton, samt lite japanskt och italiensk, skitkul. Trots allt känns det lite extra kul att knuttar med andra hojar åker med oss, lite mångkultur i vår stora lyckliga familj. Summa summarum var vi fyrtionio hojar.

Strax efter klockan ett bar det iväg hemåt, återigen på kurviga och MC-vänliga vägar. Vår Roadcaptain hade verkligen lyckats den här gången. Vi gled prydligt förbi Slottsskogen och Erikslund, passerade Billby och Sigtuna, blåste förbi Skålhamra och Sollentuna via Märsta och Rosersberg.

Vid bilprovningen i Edsberg gjorde vi halt, tackade varandra för trevligt sällskap och tog lite fotografier. Därefter åkte var och en hem till sig efter att kommit överens om att nästa gång skulle vi vara ännu fler.

Det var en synnerligen lyckad och trevlig dag tack vare de närvarande. Vi lyckades att komma i samlad tropp fram till Skolkloster och tillbaka till Edsberg vilket måste anses som något av en bedrift. Vad svenska trafikregler säger om dyl. vet jag inte men det var trafiksäkert och våra medtrafikanter verkade glada och belåtna så det känns inte som om vi ställt till någon större oreda i det svenska trafiknätet.

Då jag parkerade hojen där jag bor, utanför restaurangen där MC-parkeringen finns, hörde jag att de spelade "Kvinna-Böskes" populära låt: "Får man ta Hondan med sig in i himlen", vilket visst gick bra, och jag tänkte att det med allra största säkerhet gäller Triumph också, tur det!!!

Men dagen var inte slut där. Kvällen avslutades med en höstpub på Lådans välsorterade pub med öl och jordnötter i glada vänners lag.

// Harry

Årets vinnare!

Vår jury utsåg under dagen vinnarna i tre klasser, grattis!

B.O.L.T Christian Schönthal Triumph
Best Classic Jan Johansson AJS
Best Custom Stefan Svensson BSA

 

Fler bilder från avgasningen >>

Samling Lindhagensplan

Danne tar täten

Thomas på Norton

Uppradning inför andra halvan av svängen

Årets rutt

 1. Lindhagensplan
 2. E4:an norr ut, Sörentorp
 3. Sollentuna C
 4. Norrviken
 5. Rotebro
 6. Stäket
 7. Kungsängen
 8. I1
 9. Håbo Tibble
 10. Håtuna
 11. Sko kloster
 12. Slottsskogen
 13. Erikssund
 14. Billby
 15. Sigtuna
 16. Märsta
 17. Rosersberg
 18. Upplands-Väsby
 19. Skålhamra
 20. Sollentuna
 21. Bilprovningen Edsberg