kultur /gentlemens machines/Kenneths snabba Triton

Gentlemens Machines - Kenneths Triton

i träffade Keneth och hans kamrat Stigge på Albions MCs veteranrally i Danmark -96. Två koola gubbar på, varsin trumpet. (läs mer om den resan under resor).

Kenneths hoj var en Triton med lite hempulat special bl a en cuts tillverkade av locket till en utombordare(!), Stigges en 70:a Bonneville med högt styre och fårskinn på sadeln, en hoj han kört sedan -71 och kör än idag.

- Du har kört hoj ganska länge. När började du?
Jag har kört hoj sen 1967, Silverpil, 1968 köpte jag en Norton Atlas. Sen dess har jag haft ett otal märken (även Japanska ! ). Kör nu även en BMW 1100S- 99 till och från jobbet maskin. För övrigt fyller jag 50 just idag! (maj 00)

Trajan då?
Hojen byggdes 1985. Jag hade köpt en Featherbedram av Rhådes ett typiskt impulsköp. Eftersom jag hade en Ducati 900SS kamskaftare försökte jag hitta på ett annat användningsområde.

Jag skaffade en Squire sidovagn, en 74a 750 cc Triumphmotor från Brum (vilket innebär att den är 5-växlad på vänster sida), två stycken Japanska 16 tums hjul, en BMW-gaffel och diverse delar från Folksams MC-skrot som låg i Växjö på den tiden. Fram med skiftnyckel och svets, fritiden räddad den vintern.

Men sidovagn kändes inte helt rätt så efter ett par säsonger tog nya planer form. Solohoj med cafestuk.

I stort sett har hojen sett likadan ut sedan dess, endast lite smärre förändringar och lackering nån gång ibland. Den här vintern (99-00) gjordes lite mer men trots det har samma utseende behållits.

- Du har satt på en Dubbel Weber DCOE40, varför?
1) Inga synkroniseringsproblem, 2) en gasvire, 3) inga kärvande trottlar 4) det viktigaste av allt; ser häftigt ut.
Weberförgasaren är ny och den har jag köpt av ett Göteborgsföretag som heter Misab (hemsida
http://www.misab.se/dcoepr.htm).

Bestyckningen till 650 hittade jag i en gammal (Start och Speed), eftersom min motor är en 750 fungerade det bara hjälpligt. Men efter lite justeringar med hjälp av en kille som är duktig på
gamla Lotus och Italienska sportbilar (Weber var mycket vanlig på italienska sportbilar) fungerar den mycket bra.

Jag kommer inte ihåg bestyckningen men om nån vill ha den så har jag den antecknad.

Insuget har jag gjort själv. Enligt rykten har insug till Trophytoppen gjutits i Sundsvall , men om denna tillverkning fortfarande existerar vet jag ej.

- Men motorn då, är den vässad?
Vid senaste motor renoveringen blyfrikonverterade jag toppen, det är den enda modifieringen på motorn. Blyfri bensin, absolut oljetät motor samt återvinning av en massa gamla delar måste ju göra att man betraktas som miljövänlig. Kanske borde man kalla hojen för recycle...


- ISR gaffel med ISR bromsa och Dresda sving ser biffigt ut...
Dresdasvingen är en ombyggd H----a sving. ISR-gaffeln köpte jag av Calles chopperdelar. Den har troligtvis från början suttit på någon hoj som varit avsedd för 24-timmars

Kenneths Triton i helfigur

Detaljer: weber, motorbåtscuts, ISR doningar, 2-1.
Kenneths Kaffe Triton med 74a 750 motor, weber, ISR gaffel + broms och Dresada sving. Var är oljetanken?


Kenneth himself - hård maskin - bister min.racing. Calles chopperdelar hade bytt in den så den har väl suttit på något chopperbygge.

Jag pratade med Acke på ISR för att få lite data om gaffeln. Den är tillverkad nån gång i mitten på 80-talet.


- En detalj som slår en när man tittar på hojen är avsaknaden av oljetank. Var har du gömt den?

Oljetanken (Opel Omega kylarvattenexpansionskärl) är gömd under sadelkutsen (Cresent utombordare motorkåpa) hehe!

Mejla Kenneth:
Kenneth_Sellstedt@teknikum.vaxjo.se