kultur/gentlemens machines/Tobbes Thunderbird

Gentlemens Machines - Tobbes Thunderbird

etta utspelade sig Vintern 97/98: Att det var en Triumph jag ville ha var det ingen tvekan om och att det skulle vara en femtiotalare var det heller ingen tvekan om.

Stelbent ger sååå vackra linjer
att det mer eller mindre var ett krav, vilket begränsar valet till tidiga femtiotalare där Thunderbirden utmärker sig bland Triumphs modell-utbud med sin vackra kulör och historia.

Efter att jag hittat en annons i MHRFs årliga annonstidning begav vi oss ut till Uppsala slätten för att titta på en Triumph Thunderbird från 1952 som skulle vara "renoverad". Jag fick inte provköra den pga isiga vägar men den var onekligen en skönhet.

Tobbes Thunderbird i gnistrande solsken
Triumph Thunderbird är en av världens vackraste motorcyklar.

Det här med att man inte fick provköra den gjorde mig och min kompis Göran lite misstänksamma... och det visade sig befogat för när jag till slut efter mycket övertalning och några veckors tid när isen nästan försvunnit på grusvägarna (desto lerigare) så fick jag provköra den. Den gick bara på ena burken och säljaren menade att det hade att göra med tändstiften.

Triumphs snyggaste tankemblem?

Tobbes Thunderbird


Tobbes Thunderbird

Jag försökte pruta men det var näst intill omöjligt. Jag gjorde trots detta affär, jag var såld på denna skönhet helt enkelt och hoppades att det inte skulle vara några större fel eftersom den var "helt genomgången".

Det visade sig senare
att magneten var totalt slut, den orkade inte alstra nog med gnista. Jag skickade iväg den till ett proffs på magnet-renovering, en äldre herre i Anderstorp. Jag fick tillbaka den exakt på dagen enligt överenskommelse(!!). Detta var viktigt eftersom jag och Göran skulle på en tidig vårträff.

Magneten monterades men det gick inte att få hojen att gå bra, det konstaterades att förgasaren var totalt slut! En ny införskaffades, stiften byttes och tändingen ställdes.

Nu går den riktigt bra efter diverse problem med punkteringar under första säsongen 3-4 st om jag minns rätt, jag har försökt att förtränga detta. Det är inte kul att laga punka på ett hjul med "sillburksnav" längs vägen.

Nog om problem, Thunderbirden går helt okej nu, perfekt går den inte, är man för nöjd då pajar något!


//Tobias

Maila Tobbe: tobias.lindberg@etx.ericsson.se