kultur / böcker

...ride to tell...BÖCKER

Vi har listat ett gäng böcker. Mek-böcker, modellhistoria, böcker om Triumphs uppgång och fall på racerbana och på mc-marknaden i väst och reseskildringar...

Böckerna kan beställas i din lokala bokhandel eller från Margie Bookshop i Stockholm. (Då är det bra att ha ISBN-numret till hands.)

På nätet hittar du garanterat några av böckerna hos Bokus.com Knacka in ISBN numret i deras sökmaskin.

Orginal verstadshandböcker hittar du hos JR publications.
aynes och Clymer manualer
i all ära, men man brukar säga att dom åtminstone innehåller ett grovt fel bara för att kolla att du är med!
Oumbärliga böcker för att hålla koll på bitar och mecka seriöst är därför orginal reservdelskatalog och orginal verkstadshandbok. Som tur är finns dom i nytryck och du hittar dom bl a på Slippery Sams hemsida.

Med Stan Shentons bok, Triumph Tuning trimmar du din traja som man trimmade fabriksrejsarna. I boken avhandlas allt från motor/låda till ram/bromsar/gaffel. Boken är bra även om du inte vill trimma utan bara sätta ihop bitarna rätt, särskilt i kombination med restaurerings bibeln Triumph Twin Restoration av Roy Bacon. Här hittar du allt du behöver veta om alla twin-modeller och alla ändringar som gjordes genom åren. Mycket utförliga listor i slutet med parts-nummer, antal kuggar på resp. drev, förgasarbestyckning, tändinställning etc. Ett måste!

Triumph Tuning ISBN 085077053X
Triumph Twin Restoration ISBN 0-85045-635-5

Triumph Buyers Guide (Roy Bacon) är det den kompletta guiden för dig som funderar på att köpa en traja? Vilken modell ska man akta sig för, vilken modell är ett klipp...
Hmm...men finns det verkligen några helt genuina hojar därute om inte, går det då att lista så här? Hur som helst boken är en bra översikt över Triumphs breda modellutbud från minsta Cub till åttiotalets Bonnevilles och specialarna därimellan (scotern Tina, armé-cyklar mm) och du vet i alla fall vad du inte ska köpa när du läst den.

ISBN 1-85579-021-1

60-talets Rockerskultur , Ace Café och Triumph-logon i nitar över hela skinnpajs-ryggen. Boken Rockers vill ge en förklararing till rockersfenomenets uppkomst och en bild av the ton-up-boys-myten med okej text och 170 svart-vita bilder.

ISBN 0-85965-125-8

I en serie om fem böcker täcker Roy Bacon in kompletta mektips för den som skruvar gammal (engelsk) mc. Restoring motorcycle- fourstroke-engines, -transmissions, -electrics, -frames and forks, -carburettors. I England kostar dom under 10 pund och är köpvärda. Bra bilder och lätt text.

engines: ISBN 0-85045-787-4
transmissions: ISBN 0-85045-859-5
carbs: ISBN 0-85045-858-7
frames/forks: ISBN 0-85045-861-7
electrics: ISBN 85579-024-6


En världsomsegling på Triumph! Ted Simon, journalist på Sunday Times ägnar fyra år av sjuttiotalet att resa jorden runt på sin 500 tiger trump. Att han väljer en Triumph framför tex touringklassikern BMW beror naturligtvis på att han är Engelsman men han påpekar att han aldrig kom att ångra valet av motorcykel (trots behovet av helrenovering i Sydafrika).

Ted Simon bestämmer sig för att ta jordenrunt-vägen genom Europa och vidare genom Afrika över till Sydamerika och därefter Asien. Han anser att hans resa inte börjat förrän han befinner sig på färjan från Italien över till Nordafrika. Ungefär som för oss som anser att semesterresan inte börjat förrän man kommit över på andra sidan Mörkö färjan på Södertörn(2 mil från Sthlm)..

ISBN 0-14-005410-3


Triumph in America beskriver Triumphs uppgång och fall i USA på ett lättläst och intressant sätt. Alla USA-modeller finns listade och beskrivna, försäljningsframgångar och försäljningsfloppar som med Trident-lanseringen: de amerikaska handlarna blev så förbannade och besvikna över den nya fyrkantiga designen att dom helt enkelt monterade av tankarna och slog sönder dom i protest! En trevlig bok. Förord av Gary Nixon.

ISBN 0-87938-746-7

Triumph Racing in America berättar naturligtvis historien om Triumph på racer- och dirttrackbanorna, i trial-spåret och ökenrejsen. Triumph tog bl a tre AMA Grand National Championships, tre Daytona 200 segrar, sju raka U.S Enduro och dominerade ökenrejs och amerikansk TT. Tävlingsframgångar gav naturligtvis ett uppsving i försäljningen, något som de amerikanska handlarna var väl medvetna om, och amerikanerna ville rejsa, trots att Edvard Turners ogillande. Många bra bilder på hojar och räserhjältar. Förord av Gene Romero.

ISBN 0-7603-0174-3


Don Morley, fotograf och mc-entusiast (läs samlare), berättar Triumphs historia med mycket vackert bildmaterial. Det här är en bok i en serie, Classic Motorcycles (Osprey) av tre, de två andra böckerna handlar om Norton och BSA.

ISBN 1-85532-124-6K-Märkt på väg. Beväpnade med gamla bensinmacks-kartor gör Staffan Bengtsson och Göran Willis en K-spaning genom Sverige i sin Amazon. Boken är en utmärkt guide till fina utflyktsmål (eller pauser under resan) för hojåkaren som skippar motorlederna och hellre kör vägar där man kan hitta gamla nedlagda bensinmackar, de sista kilometrarna kullerstens landsväg, Sveriges första motell etc. Man bör läsa K-märkt på väg och packa ner den tillsammans med kartan inför resan. (Månpocket)

ISBN: 91-7643-444-3

Urban Engström mannen bakom Silverdog-trajan med vilken han plockat hem andra priset i den stenhårda customklassen på Norrtälje Bike Show juni 1999, första pris chopper Britannia Rallyt och tredje pris på Strängnäs Bikeshow rekommenderar:

Racing Motorcycles by Luigi Riviola, fina illustrationer i färg av Guido Canestrari och svart vita illustrationer av Paolo Riccioni. En liten bibel för race intresserade på 320 sidor. Boken är utgiven 1977 av Arnoldo Mondadori i Milano publicerad i USA 1978.

Med kort historik om racinghojar från USA, England, Tyskland, Italien, Schweitz, Sverige och många andra mer udda länder. En bok att återvänad till om och om igen.

Vad sägs om inledningen:

"Whats is the most fascinating thing about a racingmotorcycle? Its aggressive beauty, technical refinement, mechanical complexity, the history of the men who have ridden it, or the thrill of the incredible speeds that it can reach?"

En bok att leta efter på antikvariatet!

Ur boken: En underbar Peugeot enkel kam 500 från 1923