kultur / film

FILM

Robet Taylor (Mr Ivanhoe) på sin Triumph

Triumph är väl representerad i filmvärlden mycket tack vare Johnson Motors kontakter med Hollywood och sinne för produktplacering, en Triumph i en storfilm betydde ökad försäljning.

Marlon Brando, Lee Marvin, Elvis, Steve McQueen, RobertTaylor, James Dean (TR5 -55 byggd som Marlons hoj i the Wild one) m fl körde Triumph...

Här är de filmer vi känner till där en Triumph förekommer lite eller mycket eller filmer som har ett kulturhistoriskt värde ändå.

(Duke på Isle of Man har ett stort filmsortiment, beställ direkt från dom eller genom Margie Bookshop, Stockholm)

ission impossible 2 bjuder på brutalt realistiska jaktscener där det gasas friskt på två trajor av nyare snitt. Tom Cruise gasar vilt på en speed triple och skurken flänger runt på en Daytona. Tom Cruise bromsar upp hojen på framhjulet, snurrar runt ett varv och skjuter samtidigt. Scenen ger ett nytt liv åt den gamla devisen It´s easy on a Triumph.

9.99 Triumph, en video som består av tre delar. Första delen en reklamfilm för Tríumph med bilder från fabriken innan WW2 och poliskårer runt om i världen som körde Traja. De andra två delarna är filmer från Isle of Man och TT-racen -69 och -72 då Triumph sopade mattan med rusket. Klart köpvärd film.(Duke)

I Bondrullen "Diamantfeber" kommer en doktor farande på en Trajja när han
blir utlurad i ödemarkerna av det såta paret Mr. Wint och Mr.
Kidd...Doktorn går åt, en helikopter exploderar dock klarar sig hojen...

 

On any Sunday med Steve McQueen behöver väl ingen närmare presentation. Dirttrackscenerna handlar visserligen mest om Harleys men bara dom gör filmen köpvärd. En resa genom USA:s mc-sporter som dirttrack, ökenrace, cross, trail, dragracing och hillclimb, en höjdpunkt är en galen redneck som flinar upp sig inför kameran på sin hillclimb-traja och gör ett tappert försök att nå toppen på "Widowshill".(Duke)

Peter i Lund har mejlat:
I den nya barnfilmen
"tsatsiki,morsan och polisen" både kör och mekar snuten trajumf på fritiden. Att han byter filter (ospecificerat vilket) inne under trottlarna och sedan spänner fast förgasaren genom att muttra på wirenippeln med en tolvans nyckel sticker lite i ögonen på en sådan som jag (frun och ungarna tyckte att jag var petig), men vägs upp av budskapet att aldrig använda skiftnyckel och sensmoralen att det alltid är bra att kunna meka själv.

Sen slog det mig att "THE FONZ" i TV-serien HAPPY DAYS faktiskt brände runt på en tidig trophy.
Ride On/Peter i Lund.

The American Transfer är en dålig, tråkig film som man gärna snabbspolar igenom. Står man ut kan man gotta sig åt Neil Young som surmulen Triumph-försäljare och ett film-samlag på en traja i solnedgången. Sammanlagda sevärda minuter är garanterat under fem, men sevärda!

Coogan´s Bluff från 1968 med Clint Eastwood avslutas med en jakt i Central Park då Clint Eastwood körandes en Bonneville jagas av Don Stroud på en Daytona.

I Magnum Force är det Clint Eastwood som jagar och hojarna, trumparna alltså, hoppar över två gamla flygplan från WW2. Precis innan hoppet byts trajan ut mot en Moto Guzzi, trajan ville filmteamet behålla intakt.

Evel med sin fallskärms utrustade raketbonneville

Evel med sin katapult-sadel T120TT, obs fallskärmen på packisen

Evel Knievel, välkänd mc-stunt man, körde faktiskt Triumph innan han böt till Harley. 1967 förberedde dåren ett hopp med en T120TT special över Grand Canyon. Hojen utrustades med nån raket-historia, vingar och fallskärm! Evel fick aldrig något tillstånd av myndigheterna att hoppa. 1968 hoppar han över fontänerna vid Caesar Palace Casino i Las Vegas. Han landar sin T120TT hårt och bryter revben och bäcken och en höftled aj aj aj. Något av detta måste finnas dokumenterat på film. (Om någon har nåt med Evel Knievel på Triumph på video mejla oss!)

I filmen Shampoo kör huvudrollen, en hårfrisörs-don-juan (Warren Beatty) en Triumph 500 till och från jobbet och till och från sina affaires d´amour.

The Greate Escape. Steve McQeen, Hollywoods mest kända Triumph-åkare, lyckades få mc jakten inskriven i manus. För att få trajorna, två TR6 -61, att likna tyska hojar - byggdes dom om med djupa skärmar, Ariel pakethållare, solosadlar och målades militärgröna. En BMW skulle aldrig kunna köras på samma sätt. I jaktscenen hade man ont om statister som kunde köra hoj så Steve McQueen finns med i den jagande tyska horden, jagande sig själv.

Var kan man köpa The Wild OneLee Marvin (av Stanley Kramer 1953,bannlyst på engelska biografer i 15 år!) om man missade att spela in den då SVT sände den för några år sedan? Ett måste att se de hårda bojsen med vegasmäck och skinnpaj lägga en spänn i jukeboxen och rådigga bebop...Lee Marvin, som du ser posande här bredvid blev efter The Wild One biten av hojåkning och deltog själv i flera ökenrejs, självklart på Triumph, dåtidens ökensläde nr 1.

No way to run, med Jean Claude van Damme, har en traja genom hela filmen men är urtråkig. Vid premiären bjöds alla TOMCCmedlemmar som kom på trajumf till biografen på gratisvisning av filmbolaget. Vi var inte där och efter att försökt se filmen på TV för något år sedan visade det sig att det ändå inte varit värt ansträngningen.

I En officer och en gentleman vinglar Richard Gere, med bägge fötterna nere, omkring på en TRIUMPH. (Tack Peter från Lund för påminnelsen!).

I Barbwire kör Pamela Andersson en Hinckley-trump.

Vi köpte filmen Leather Boys (1963) genom Ace Cafés hemsida och var spända av förväntan när vi hade filmkväll på klubben. På Ace Cafés hemsida berättar man att filmen är den enda långfilmen gjord under rocker eran och att den fångar stämningen runt Ace Café under Ton-Up-åren. Tyvärr blev vi besvikna.

Filmen handlar om en ung rocker, Reggie, som gifter sig med en än yngre dam. äktenskapet är inte lyckat, den unga frun käkar för mycket godis och går till frissan för ofta. Reggie tröttnar på familjelivet och hänger mer och mer på cafét. Där dras han istället till en annan rocker, en blonderad ung man med tydlig smak för män...

Detaljer som gjorde att filmen inte blev en kult-rulle bland rockers på 60-talet var bl a den homosexuella ingrediensen och bilderna från en trip till Skottland då den blonderades Arial Arrow till synes utan ansträngning håller jämt tempo med Reggies Triumph! Anledningen till att vi sågar filmen, trots balla bilder från just Ace Café och Skottlandstrippen är den urusla ljudkvaliteten, men främst det otroligt sega tempot.

Har du bra tips på filmer där Triumph figurerar (mer eller mindre) skicka ett mejl! Vi lägger in ditt tips vid nästauppdatering. happytriumph@telia.com