av Mille m.book@swipnet.se

Mankans nedlastade hoj i fjordlandskap och gnistrande solsken

Budget i Norge

Till nästa gång har vi lärt oss hur man planerar en Norgesemester. Det hela är mycket enkelt: jobba lugnt kvar, håll ögonen på väderkartan och var beredd att göra en blixtutryckning när det kommer en varmfront farande från Gulfströmmen.

somras gjorde vi tvärtom. Vi satte ett datum på vårkanten, bokade in oss med familjer och annat och det var väl bara den store motorgudens festliga humör som spelade oss ett spratt och bjöd strålande sol under hela trippen. Efter att – i vanlig ordning – ha tokmekat min hoj i sista sekunden lättade Bula, Mankan och jag från Kungsholmen onsdag morgon.

Första dagen spenderades på tvärsen över Uppland, Västmanland, Dalarna tills vi nådde de stora djupa Värmlandsskogarna. Strax innan Torsby tyckte kartläsare Bula att den var sovdags och vek av in på en skogsavverkningsväg rakt in i varg-och-stora-djur-land. Efter att ha fått upp tält och en öl så satt vi där i sommarnatten, fullt påklädda och slog vilt efter mygg. Men trots allt – vi var på pippirull!

Oppo-poppa! Vi tryckte på packningen och efter några mil flöt vi in i Norge. Efter ett kort tankstopp i Kongsvinger började vyerna infinna sig. Älven Glomma gav oss de första fors-upplevelserna. Zickade oss ned till Eidsvoll, lyckas med konststycket att köra fel när vi för en kort stund befinner oss på Norges största väg(!) - OS-bygget mellan Oslo och Lillehammer…

Det vi visste var det sköna med Norge innan vi åkte var ju det att vägarna skulle vara kraftigt Trajumf-vänliga, 80 är den gängse hastigheten och kringelikrokarna är otaliga. Därför blev vi kanske en aning förvirrade när vi hamnade på en stor motorväg. Nåväl, vi vände snart och kom in på rätt spår igen. Via Skreia, förbi Gjövik och Hunndalen började vi faktiskt i fjärran ana fjällmassiv och snötäckta toppar.

1/4 »