av Mille m.book@swipnet.se

Semester i öster

En britt lär någon gång ha sagt: "om du ska ut på äventyr så se till att ha med dig en flaska whisky, ifall att du skulle bli ormbiten…ha försäkerhets skull också alltid med dig en liten orm…"

Med samma logik menar jag: att ha med sig en flaska Gammeldansk på hojsemester för att värma sig med efter dåligt väder, är som att be om tre veckors konstant regn. På den naturliga frågan som uppkommer svarar jag direkt - ja, vi hade drycken med oss.ådan MC:s semesterdelegation sammanstrålade en tisdagseftermiddag på hamntorget i Simrishamn. Mankan och jag kom farande uppifrån Brösarps backar på våra envisa brittiska maskiner. Jocke och Jonas hade startat tidigare för att närvara på släktkalas. Jocke kom brötande på sitt kromade engelska unikum och så var det då katten ibland hermelinerna - Jonas på sin ca 30 år modernare HD.

Planerna vi hade smitt i vintermörkret och format under våren var att ta oss till östra Tjeckien och "8th International Four Strokerallyt". Vi hade väl ingen större aning om vad det var för sorts träff. Mankan hade haft kontakt med arrangörerna via nätet och fått vägbeskrivningar och annat mejlat till sig, så det var med gott mod vi gav oss iväg.

Ombord på färjan från Ystad blev vi först bekanta med de polska priserna - billigt. Vi åt en god middag och kände att - tammejfan - vi var påväg. Klockan var 06.30 när det sa "klonk" och vi låg i hamn i Swinoujscie. En timme senare när vi väntade i passkön öppnade så de polskamolnen kranarna och vräkte ned en mäktig välkomstskur. Vi började krångla på oss regn-ställen - en procedur som vi snart kom att bliriktigt snajdiga på - fick passen kollade och så var vi iväg…

Men mycket till väg var det inte. Att rulla fram över beläggningen var som att åka hoj mellan rälsen, över syllarna, på en järnväg. På stela hojar skumpade vi fram. Regnet hade snart gått igenom överallt, det var mörkt som på kvällen och strax upptäckte vi den polska trafiken.

Den stank, både bokstavligt och bildligt. Det var alla på en gång och full fart som gällde. Det var bilar både lite här och där och alla gav de järnet. Dubbla omkörningar var vardagsmat.

1/4 »